فهرست مطالب

لسان مبین (پژوهش ادب عرب) - پیاپی 46 (زمستان 1400)

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 46 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه پیری، علی اکبر احمدی چناری*، عبدالباسط عرب یوسف آبادی صفحات 1-23

    امروزه ارتباط عمیق متن ادبی با دیگر متون، زمینه مناسبی را برای پیگیری مطالعات میان متنی فراهم کرده است. ژرار ژنت با ارایه نظریه ترامتنیت بر این باور است که برخی از متون، با بهره گیری آگاهانه از مضمون و سبک متون پیشین ، شبکه پیچیده روابط ترامتنی را به وجود می آورد. اثر "عذابات المتنبی فی صحبه کمال ابودیب" از کمال ابودیب به علت خلق عوالم خیال پردازانه رخدادهای غیرواقعی با رخدادهای واقعی زندگی متنبی، نمونه ای درخورتوجه از متونی است که از بطن آثار پیشین، زاده شده است. در پژوهش حاضر تلاش بر آن است با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، روابط ترامتنی متن حاضر با متون متعدد پیشین بررسی شود. نتایج نشان می دهد که بیشترین بسامد روابط ترامتنی این اثر به رابطه بیش متنی و پیرامتنی اختصاص دارد. بر این اساس ابودیب با دستمایه قراردادن حوادث زندگی متنبی و خلجانات درونی او، مخاطب را به دانش پیش زمینه ای گسترده ای فرامی خواند که با تغییر حجم و محتوای متون پیشین و کوتاه و بلندکردن دامنه زمانی آن ها (بیش متنیت) و با پیوند آستانه های اثر با تصاویر، نقاشی و اشکال هندسی خیال پردازانه (پیرامتنیت) قصد متزلزل ساختن شخصیت ها و رخدادهای تثبیت شده تاریخی دوران متنبی را دارد.

    کلیدواژگان: ترامتنیت، بیش متنیت، پیرامتنیت، ژرار ژنت، عذابات المتنبی فی صحبه کمال ابودیب
  • مینا پیغامی، رقیه رستم پور ملکی*، فرهاد ساسانی صفحات 25-43

    گفتمان، حاصل تعامل کنش های زبانی و غیرزبانی، اندیشگانی، فرهنگی و تبلور تعامل یا تقابل ایدیولوژی هاست. در تحلیل گفتمان انتقادی، ایدیولوژی سهم بسزایی در نوع ساختارهای گفتمان مدار دارد ومعمولا سعی می کند لایه های درونی متن را شناسایی کرده و ارتباط میان آن ها را تحلیل نماید. از آنجا که ایدیولوژی روزنامه نگاران در بازتاب وضعیت آحاد جامعه از جمله زنان تاثیر قابل توجهی دارد ، لذا در این مقاله سعی شده است تاثیر ایدیولوژی نویسندگان دو مقاله منتخب از روزنامه الوطن، در زمینه جایگاه زنان در چشم انداز 2030 عربستان، به عنوان برنامه جامع توسعه پایدار، موردتحلیل قرار گیرد. چهارچوب زبان شناسی این تحلیل، براساس نظریه ون دایک است و با روش توصیفی - تحلیلی، به تاثیر بافت -اجتماعی و نیز باور نویسنده بر متن اشاره دارد. بررسی ها نشان می دهد که نویسنده هر یک از مقالات، با توجه به ایدیولوژی موردنظر خود، از تکنیک های ون دایک در جهت انتقال این باور و ایدیولوژی به مخاطب بهره برده است و هدفی که هریک از نویسندگان در متن دنبال می کنند، همان باوری است که متناسب با آن متن را نگاشته اند. در مقاله اول، نویسنده برای رسیدن به هدف خود از استراتژی هایی که بار مثبت دارند، استفاده کرده است ؛ اما در مقاله دوم، استراتژی های به کاررفته، با اثبات وضعیت نامطلوب زنان در عربستان هم خوانی دارند که این نشان دهنده تاثیر مستقیم ایدیولوژی نویسنده بر متن است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، روزنامه الوطن، نظریه ی ون دایک، زن
  • شهرام دلشاد تنیانی، الهه ستاری*، ملکه موسوی صفحات 45-61

    با گذار رمان از شکل کلاسیک به شکل نو و ضد رمان، تغییراتی چندی در رمان انجام گرفت و نویسندگان به ایجاد تغییرات و خلق فرمها و شیوه های جدید رغبت نشان دادند که از جمله آنها تکثر روایت بود که در مقابل روایتی واحد و یک جانبه، و برای نشان دادن از هم گسیختگی و چندگانگی مفاهیم جهان امروزی به کار گرفته شد. در این عصر، رمان نویس به جای اینکه از یک پنجره و یک زاویه دید به شرح مبسوط روایتی با ساختار کلاسیک یعنی مقدمه و میانه و پایان بپردازد به نگارش اثری دست می یازد که چندین روایت را با هم دنبال کند. اما برای اینکه اثرش به مجموعه داستان کوتاه تبدیل نشود آنها را در یک فصل جمع بندی می کند. مجموعه ای از عوامل در ایجاد چنین شگردی دخیل هستند و این شگرد در صورت به کارگیری توسط نویسنده زیباشناسی خاصی هم دارد. این مقاله با بررسی رمان "المصایر" به تحلیل فرایند تکثر روایت وکارکردهای موجود در آن می پردازد. همچنین عواملی که موجب انتخاب این شیوه توسط راوی شده در این مقاله لحاظ گردیده است. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که تکثر روایت در رمان المصایر بدلیل ساختار موسیقایی داستان، تعدد عناصر بنیادین و تم تاریخی و سیاسی انتخاب شده است و موجب تنوع و سرگرمی، جامع نگری و شمولیت و عدم توازن و انسجام گشته است. روش به کار رفته در پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: تکثر روایت، المصائر، ربعی المدهون، عوامل، کارکردها
  • طیبه فتحی ایرانشاهی، سید محمود میرزایی الحسینی*، شیرین پورابراهیم صفحات 63-82

    مرگ برای تمام جانداران و نیز انسان پدیده ای محتوم است و در ذهن بشر تصوری مبهم دارد. انسان به واسطه تفکر و خیال، نگرش و برداشت خاصی نسبت به این مفهوم دارد. مفهوم بیماری نیز در تعاملی تنگاتنگ با مفهوم مرگ و دارای رابطه ای علی - معلولی با آن است. در زبان شناسی شناختی این عقیده وجود دارد که زبان و از جمله زبان ادبی، نمود و تجلیگاه ساختارهای مفهومی نظیر استعاره، مجاز و طرحواره های تصوری موجود در ذهن بشر است. در نوشتار حاضر تلاش بر آن است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و در چارچوب نظریه معنی شناسی شناختی به بررسی مفهوم سازی مرگ و بیماری، با استفاده از کارکرد طرحواره های تصوری در رمان "لا طریق إلی الجنه" (برنده جایزه نجیب محفوظ در سال 2015م) اثر حسن داوود، نویسنده لبنانی پرداخته شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که نویسنده از سه طرحواره حجمی، حرکتی و نیرو برای مرگ و بیماری و همچنین طرحواره مقدار برای بیماری و طرحواره نزدیکی برای مرگ بهره برده است. همچنین طرحواره های حوزه مرگ و بیماری، اساس استعاره های مفهومی مشترکی چون «مرگ و بیماری گیاه هستند»، «مرگ و بیماری جاندار هستند»، «مرگ و بیماری مکان هستند» و... را بنا می نهند. نگرش منفی نویسنده به دو حوزه مرگ و بیماری در این رمان، از طریق این طرحواره ها و استعاره ها قابل دسترسی است.

    کلیدواژگان: زبانشناسی شناختی، طرحواره های تصوری، مرگ، حسن داوود، لا طریق إلی الجنه
  • هدیه قاسمی فرد، ناصر زارع* صفحات 83-100

    هوش معنوی شکلی از هوش است که مفاهیم معنویت و هوش را درون سازه جدید، ترکیب کرده و کاربرد منطقی مهارت های معنوی را جهت جست و جوی مسایل معنادار و ارزشی در اختیار بشریت قرار داده است. این هوش که اساس ارزش ها، باورها و اعمال انسان است، او را قادر می سازد تا با تمرکز بر مسایل هستی شناسانه رشد و تعالی را در لابه لای واقعیت های زندگی بجوید. رابرت ایمونز2 (1958) استاد روانشناسی دانشگاه کالیفرنیا که پیوند مولفه های این هوش با مسایل دینی و اخلاقی در اندیشه اش بارز است، از اندیشمندان این نظریه جدید است. از آن جا که اشعار فاروق شویخ (1976) شاعر معاصر لبنانی سراسر عرفان و بازتابی از حقایق اسلامی و انسانی است، کارکردها و اهداف به کارگیری مولفه های این هوش در اشعار این شاعر در چارچوب اندیشه های ایمونز موضوع این پژوهش قرار گرفت. از دستاوردهای این پژوهش که بر روش توصیفی- تحلیلی استوار است، می توان به این موارد اشاره کرد که گرچه شویخ از هوش معنوی در اشعارش نامی نبرده اما از آن جهت که اشعارش از لحاظ بعد عقیدتی و شناختی، بعد عاطفی و احساسی و بعد ارادی بسیار منعطف است؛ لذا این فرضیه را که شویخ ناخودآگاه در اشعارش از جلوه های این هوش بهره برده قوت می بخشد. با واکاوی اشعار شاعر که منطبق با آموزه های اسلام و قرآن بوده و نگاهی جستجوگر به منظور حل مسایل انسان شناسانه دارد، می توان چنین استنباط کرد که شویخ ناخودآگاه از سازوکارهای هوش معنوی در اشعارش به جهت تعالی خویش و حل مسایل هستی شناسانه و کیفیت ارتباط با خدا و انسان بهره برده است.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، فاروق شویخ، شعر معاصرعربی، رابرت ایمونز
  • مجتبی قنبری، فاطمه قادری*، بهنام فارسی صفحات 101-119

    فمینیسم پسااستعماری نوع جدیدی از رویکرد فمینیستی است و در پی آن است تا تاثیرات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی استعمار بر زنان نژادهای غیر غربی کشورهای در حال توسعه و خصوصا جوامع استعمارزده را مورد بررسی قرار دهد. این رویکرد، با دست گذاردن بر مسایل و تجربه زنان جوامع حاشیه، قصد دارد ادعای جهان شمول بودن نظریه فمینیسم غربی را زیر سوال برده و تاکید کند که زنان سایر جوامع در این نظریه به درستی بازنمایی نشده اند. رمان «غدا یوم جدید» اثر «عبدالحمید بن هدوقه» جایگاه زنان در دوره استعمار را روایت کرده و تبعیض های تحمیل شده بر آنان را در قالبی واقع گرایانه به تصویر کشیده است. پژوهش پیش رو کوشیده است تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی جایگاه زنان را در رمان «غدا یوم جدید» مورد تحلیل و بررسی قرار دهد و به این سوال پاسخ دهد که زنان در این رمان از حیث عاملیت به چند دسته تقسیم می شوند و واکنش بن هدوقه نسبت به فرودستی آنها چیست؟ زنان این رمان به دو دسته اروپایی و بومی تقسیم می شوند که اروپاییان تابع سیاست های استعماری هستند و در برخورد با هم جنس های خود رویکرد برتری جویانه دارند، اما زنان بومی متاهل وضعیتی انفعالی به خود می گیرند و بر خلاف زنان مجرد کاملا سلطه پذیر هستند، هرچند زنان در نهادینه شدن فرودستی خود مشارکت دارند و به تثبیت آن کمک می کنند. بن هدوقه نیز با نشان دادن همدستی جامعه مرد محور با استعمار در سرکوب مضاعف زنان، خواستار اعطای حقوق آنهاست و با تغییر موقعیت از دگر بودگی به مرکز به آنان هویت میبخشد.

    کلیدواژگان: فمنیسم پسااستعمار، فرودستی زنان، عبدالحمیدبن هدوقه، غدا یوم جدید
|
  • Fatemeh Piri, Ali Akbar Ahmadichenari *, Abdolbaset Arab Yousefabadi Pages 1-23

    Spiritual intelligence combines spirituality and intelligence within a new structure and provides humanity with a logical application of spiritual skills to search for meaningful and valuable issues. As the basis of human values, beliefs, and actions, SQ enables humans to focus on ontological issues and change living conditions and seek growth and excellence in the face of the realities of life. Robert Emmons (1958), a professor of psychology at the University of California, whose connections to religious and moral issues are prominent in his thoughts, is one of the thinkers of this new theory. Since the poetry of Farouk Shuwaykh (1976), a contemporary Lebanese poet, are all about mysticism and a reflection of Islamic and human truths, the functions and purposes of applying the components of this type of intelligence in the poems of this poet in Emmons' thoughts were the subject of this study. One of the present research results, conducted via a descriptive-analytical method, is that although Shuwaykh did not mention spiritual intelligence in his poems. However, his poems are very flexible in terms of ideological and cognitive dimensions, emotional and voluntary dimensions. Therefore, it reinforces the hypothesis that the subconscious Shuwaykh used the manifestations of this intelligence in his poems. By analyzing his poetry, which follows the teachings of Islam and the Qur'an and has a searching view to solve anthropological problems, it can be inferred that the Shuwaykh’s subconscious employed the mechanisms of spiritual intelligence in his poetry to transcend himself, solve ontological problems, and use the quality of communication with God and man.

    Keywords: : Taramatnit, Bishmatnit, Piramatnit, Jarar Janet, Tadabat al-Mutnabi in Sahabah Kamal Abudib
  • Mina Peyghami, Roghayeh Rostampour Maleki *, Farhad Sasani Pages 25-43

    Discourse is a product of verbal and nonverbal, thought, cultural actions and represents the interaction of ideologies. In addition to other components as well as complementary nonverbal factors, discourse structure plays a role in determining the meaning of discourse. Then, discourse analysis, as a text analysis method, tries to identify internal layers of its elements and analyze their relationship to attain its profound meaning.Since newspapers narrate the daily life of the people in the society and given the special position of women in the Saudi society and the different opinions about the status and position of Saudi women,the present article tries to evaluate the effect of the ideology of the authors of two articles on the legal status of Saudi women in the 2030 perspective in El-Watan newspaper, based on Van Dyke's theory, with two different approaches.This descriptive-analytical study examines the effect of ideology on discourse emphasizing on Van Dyke's theory and refers to the effect of social context and the author's belief on the text..

    Keywords: critical discourse analysis, Al-Watan Newspaper, Van Dyck Theory, woman
  • Shahram Delshad Tannani, Elaheh Sattari *, Malakeh Musavi Pages 45-61

    With transition from the traditional novel to the modern anti-novel, a number of changes were made, whereby the authors were eager to alter and create new forms and styles, including narrative plurality. In contrast to the individual and unilateral narrative, narrative plurality is used to illustrate the disruption and multiplicity of concepts in today's world. Today, the novelist does not look through a window from a single point of view to give a detailed narrative based on the classical structure, i.e. with an introduction, a middle part and an ending. Rather, they endeavor to produce a work that follows several narratives. However, in order to avoid the risk of appearing as a collection of short stories, the novelist sums them all up in one chapter. A number of factors are involved in the development of such a style, which could give the work a particularly aesthetic appeal if used by the author. This paper investigates the process of narrative plurality and its functions by reviewing the novel of Destinies. In addition, the factors that have led the narrator to choose this style are considered in this paper. The results of the present study show that the plurality of narration in Destinies has been chosen because of its harmonious structure, the multiplicity of its fundamental elements, and its historical and political themes, all of which have resulted in development of qualities such as variation and entertainment, inclusiveness and imbalance . This study has used the descriptive-analytical methodology

    Keywords: Narrative Plurality, Destinies, Rabai al-Madhoun, Factors, Functions
  • Tayyebe Fathi Iranshahi, Sayyed Mirzaeialhosaini *, Shirin Pourebrahim Pages 63-82

    Death is a inevitable phenomenon for all living beings as well as human beings and has a vague idea in the human mind. Man has a special attitude and perception towards this concept through thinking and imagination. The concept of disease is also in close interaction with the concept of death and has a causal relationship with it. In cognitive linguistics, it is believed that language, including literary language, is the manifestation of conceptual structures such as metaphors, metaphors, and imaginary schemas in the human mind. In the present paper, an attempt is made to use the descriptive-analytical method and in the framework of cognitive semantic theory to study the conceptualization of death and disease, using the function of imaginary schemas in the novel "La Tariq-a El-al Jannah" 2015 m) The work of Hassan Davood, a Lebanese writer. The results show that the author has used three schemes of volume, movement and force for death and disease, as well as the value scheme for disease and the near-death scheme. Also, the schemas of the field of death and disease form the basis of common conceptual metaphors such as "death and disease are plants", "death and disease are living", "death and disease are places" and so on. The author's negative attitude towards the two domains of death and disease in this novel can be accessed through these schemas and metaphors.

    Keywords: cognitive linguistics, Imaginary Schemas, Death, Hassan Dawood, La Tariq-a El-al Jannah
  • Hediyeh Ghasemifard, Naser Zare * Pages 83-100

    Spiritual intelligence is a type of intelligence combining spirituality and intelligence within a new structure and providing humanity with a logical application of spiritual skills to search for meaningful and valuable issues. As the basis of human values, beliefs, and actions SQ enables human to focus on ontological issues and change living conditions, to seek growth and excellence in the face of the realities of life. Robert Emmons (1958), a professor of psychology at the University of California, whose connections to religious and moral issues are prominent in his thoughts, is one of the thinkers of this new theory. Since the poetry of Farouk Shuwaykh (1976), a contemporary Lebanese poet, are all about mysticism and a reflection of Islamic and human truths, the functions and purposes of applying the components of this type of intelligence in the poems of this poet in Emmons' thoughts were the subject of this study. One of the results of the present research, conducted via a descriptive-analytical method, is that although Shuwaykh did not mention spiritual intelligence in his poems. However, because his poems are very flexible in terms of ideological and cognitive dimensions, emotional dimension, and voluntary dimension.

    Keywords: Spiritual Intelligence (SQ), Fārūq Shuwaykh, contemporary Arabic poetry, Robert Emmons
  • Mojtaba Ghanbari, Fatemeh Ghaderi *, Behnam Farsi Pages 101-119

    The post-colonial feminism is a new feministic approach that deals with the cultural, economic and political impacts of colonialism on the women of non-western races in developing countries especially those that were once colonized.Indeed, the approach seeks to question the proclaimed comprehensiveness of the western theory of feminism by addressing the problems and experiences of women in marginal communities The novel Ghadan Youm ol-Jadid (Tomorrow is a New Day) by Abd ol-Hamid Bin Hadouqheh depicts the women’s status during the colonial time by making realistic references to the discriminations against them. The present study is an attempt to examine this issue in the novel through a descriptive-analytic method. The question to answer in this research is ‘How does the novel classify the women in terms of their function?’ and ‘How does the author react to their inferiority?’ As the results show,the women discussed in the novel are either Europeans or natives. The former are a part of colonial policies and look down on the other women. The latter, however, include married women who are passive and quite easy to dominate, as compared to the unmarried. Such women are found responsible for their own inferiority because they help it to take roots. In this regard, Bin Hadouqheh charges the patriarchal society of cooperating with colonizers to oppress women and then asks for the redemption of their rights. He also calls for a change of their situation from the margin to the center on the purpose of granting them a decent identity.

    Keywords: Post-colonial feminism, Women’s inferiority, Abd ol-Hamid Bin Hadouqheh, Ghadan Youm ol-Jadi